Als organisatie is connect2shine (C2S) ontstaan in Bilzen vanuit een sporadisch deelplein in een hoek van de parking aan CC De Kimpel. In 2015, na de COP21 in Parijs voelden enkele mensen in Bilzen de noodzaak om naast de vele besprekingen rond klimaat ook daadwerkelijk iets te doen: de verspilling van dingen tegen gaan en mensen kansen geven om ‘dingen met een verhaal’ het begin te laten zijn van weer een nieuw verhaal.

Vanuit het idee  ‘delen als het nieuwe hebben’  startten enkele vrijwilligers een ‘deelplein’.  Hierdoor kreeg het idee van hergebruik en recyclage een sociale dimensie, met een centrale gedachte van samen zorgen voor elkaar. De ervaring leerde al vlug dat dit sporadisch deelplein meer moest worden en zo werd het een maandelijks gebeuren. Gaandeweg werden niet alleen dingen gebracht en gehaald, maar ook voedsel.  En uiteindelijk was vooral de ontmoeting tussen mensen belangrijker dan de dingen en het voedsel.

Een prachtig bijkomend element waren de vrijwilligers zelf. Doorgaans mensen met een heel verhaal vanuit het verleden; mensen die de laatste jaren geen waardering konden vinden in hun dagelijkse bezig zijn, waren plots als vrijwilliger een onmisbare schakel in de werking van het deelplein. Vanuit de vele ontmoetingen en babbels tijdens de maandelijkse deelplein-acties ontstond een idee voor een deeltuin. Dit idee kreeg meer inhoud met de inspiratie van een regelmatige bezoeker die wat ervaring had in permacultuur.